Pikku hetki, kohta olet perillä...

Maatilalla

Ruispaloihin kelpaa vain kotimainen ruis

  • Maatilalla: Ruispaloihin kelpaa vain kotimainen ruis

  • Asiakkaasta

    Otavamedian tuottama Maatilalla-lehti tilasi kahden artikkelin kokonaisuuden euralaisesta sopimusviljelytilasta. Ensimmäinen juttu julkaistiin kesäkuussa 2019.

  • Ote artikkelista

    "Viljan päätyminen kotimaisiin tuotteisiin on maanviljelijälle kunnia-asia. Lantmännen Agron ja Vaasanin uuden hankinta- ja sopimusviljelymallin ansiosta Mika Uus-Mäkelä tietää tarkalleen, mitä tuotteita tulevan kauden ruissadosta syntyy.
    Lantmännen Agro Oy ja Vaasan Oy julkistivat viime elokuussa uuden hankinta- ja sopimusviljelymallin, jossa sopimusviljelijöiden tuottama ruis käytetään sataprosenttisesti Vaasan Ruispalojen leivontaan.
    Euran Kiukaisissa kahdesta sukutilasta muodostuvaa tilakokonaisuutta isännöivä Mika Uus-­Mäkelä tarttui uuteen sopimusmalliin ensimmäisten joukossa. Sopimukset tehdään paikallisesti: Uus-Mäkelä teki sopimuksen lähellä sijaitsevan Lantmännen Agro -ketjuun kuuluvan Lammela Oy:n kanssa.
    Lantmännen Agron sopimusviljelijänä jo pitkään toimineelle Uus-Mäkelälle suurin muutos entiseen oli tieto rukiin osoittamisesta Suomen suosituimman ruisleivän valmistukseen. Ennen oman pellon viljan jäljet päättyivät myllyn pihaan. Se, minne jauhot myllystä matkaansa jatkoivat, pysyi viljelijälle mysteerinä.
    – Tuntuu hyvältä tietää, mihin käyttöön tilalta lähtevä vilja lopulta päätyy. Uskon, että tällainen viljan ”korvamerkintä” on yleistymässä, Uus-Mäkelä pohtii."